Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Lakhatási válság közepette több mint 3500 üres lakás Budapesten
2014-09-26 15:09:52
Lakhatási válság közepette több mint 3500 üres lakás Budapesten

Lakhatási válság közepette több mint 3500 üres lakás Budapesten

Miközben hazánkban milliók küzdenek lakhatási problémákkal, élnek eladósodva, túlzsúfolt vagy egészségtelen lakásban, kilakoltatás által fenyegetve, szegregált telepen, vagy hajléktalanszállón, üresen állnak a használatra bőven alkalmas lakások - írja a Magyar Narancs. Csak a fővárosban több ezer ember kényszerül az utcán, vagy összetákolt kunyhóban élni, a negyedik alaptörvény-módosítás óta pedig büntetik is őket.
 
Az AVM közérdekű adatigénylés útján tudakozódott, hány szociális bérlakása van az önkormányzatoknak, ezek közül hány áll üresen, milyen komfortfokozatúak, és milyen négyzetméter áron adják bérbe a szociális bérlőknek. Az adatigénylésre 21 budapesti önkormányzat válaszolt. 
 
A XIX. kerületi önkormányzatot az AVM a többihez képest később kereste meg, így ők még dolgoznak az adatok összegyűjtésén, a IV., V., XII. és XIII. kerületi önkormányzatoktól pedig többszöri próbálkozás ellenére sem érkeztek be adatok. Négy évvel ezelőtt ugyanezekkel a kérdésekkel fordult a szervezet az önkormányzatokhoz, akkor 5 önkormányzat adatai hiányoztak az adatgyűjtésből (I., IV., XV., XVII. és XVIII. kerület), vagyis a IV. kerület már akkor sem akart működött együtt. Összesen 14 olyan önkormányzat van, amelynek adatai mindkét adatgyűjtésben szerepeltek. Ezek alapján elmondható, hogy miközben csökkent a szociális rászorultság alapján bérbe adott vagy bérbeadásra szánt lakások száma, ezek között az üresen álló lakásoké 1725-ről 3228-ra nőtt, azaz szinte megkétszereződött.
 
 
A teljes lakásállományát tekintve legtöbb lakása - 4856 - a VIII. kerületnek van, 4053 a IX. kerületnek, és 3284 a III. kerületnek. A legtöbb üres lakása - 1228 - a IX. kerületnek van, 583 a VIII. kerületnek és 337 a XIV. kerületnek. A fővárosi önkormányzat kezében 1340 lakás van, amelyek közül 132 üres.
 
2010 óta főként az összkomfortos és a komfort nélküli lakások átlag bérleti díját növelték, míg a komfortos lakásoké alig változott. A négyzetméteren alapuló díjszabásoknál fontos figyelembe venni, hogy a bérleti díj növekedése számottevő lehet. Miközben az önkormányzati tulajdonú bérlakások bérleti díjai növekedtek, addig a szociális ellátások összege és az abban részesülők köre csökkent.
 
 
Ahogyan aról már korábban beszámoltunk, az AVM idén negyedik alkalommal rendezi meg szombaton az Üres lakások menetét. Az önkormányzati választások kapcsán azt is megfogalmazták, hogy mit szeretnének hallani Budapest következő főpolgármesterétől:
„A lakhatás alapvető emberi jog, ezért a fővárosi önkormányzat alapvető feladata és célja a lakhatási válság enyhítése, a hajléktalanság megelőzése és a megfizethető lakhatáshoz való hozzáférés biztosítása – minden városlakó számára! Ennek érdekében támogatom, hogy a fővárosban mintegy 100 ezer üresen álló ingatlan jelentős részét szociális bérlakásként hasznosítsuk!”
Az önkormányzati választások kampányában azonban kevés szó esik ilyesmiről, habár elméletben szinte minden politikus egyetért a szociális bérlakás rendszer szükségességével.
 
Ezzel kapcsolatosan a Habitat for Humanity Magyarország a Lakhatási világnap alkalmából, október 3-5 között utcai akciót szervez az Örs vezér téren, melyen a lakhatási szegénység gyermekeket érintő problémáira hívja fel a figyelmet. Október 3-án reggel, az IKEA előtt egy fekete házat állítanak fel, melyet a járókelők segítségével három nap alatt fehérré szeretnék változtatni. A résztvevőket arra kérjik, írják fel egy fehér téglára, mi az, amitől egy gyerek igazi otthonnak érzi a helyet, ahol él. A téglákat ezután elhelyezik a ház falán. Ha sikerül 1000 téglát összegyűjteni, vasárnapra megépül a Gyermekálmok háza.
 
 
 

Utoljára frissítve: 2014-09-26 14:57:53

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Határtalan lehetőségek az agykutatás hónapján kognitív képességeink fejlesztésére.
Bővebben >>